Néhány gondolat a kutyasétáltatásról

 itt: Blog

Ebben a cikkben most inkább a saját véleményemet, tapasztalataimat osztom meg veletek, mint tudományos tényeket. Egy kicsit a kutyasétáltatás kultúráját szeretném boncolgatni, mert sajnos azt kell, hogy mondjam hazánkban nem nagyon van ilyen, és ezért nem is figyelünk egymásra igazán.

Törvényi előírás szerint pórázon kéne kutyáinkat sétáltatni, kivéve, ha a kutya rendelkezik vadász vizsgával, mert őket az erdőben törvényesen is el lehet engedni. Valljuk be, hogy a legtöbb kutya sajnos nem rendelkezik ilyen vizsgával. Nekem személy szerint semmi bajom azzal, hogy a gazdik elengedik kedvencüket a pórázról, inkább azzal van a bajom, hogy sokszor teljes kontroll nélkül teszik ezt meg, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák azt, aki pórázon sétáltat, vagy csak szimplán fél a kutyáktól.
Több oka is lehet, hogy pórázon sétáltatnak egy kutyát és nem engedik el, ilyenkor ezt tiszteletben kell tartani.
Normál esetben egy jól nevelt kutyát vissza lehet hívni lábhoz, és szépen elsétálni a másik kutya mellett, anélkül, hogy odamenne a
megkötött kutyához.

Nézzük milyen esetekben szükséges, hogy a kutyát pórázon tartsuk:

  • Neveletlen a kutya, nem lehet kontrollálni, helyesen dönt a gazdi és inkább
    nem engedi el
  • Valami betegsége van a kutyának pl. mozgásszervi és pihentető sétára van
    szüksége
  • Agresszív más kutyákkal szemben
  • Gyakran feleszik dolgokat
  • Egyszerűen csak siet a gazda és nem fér bele a játék az idejébe és még sorolhatnám….

Nem gondolnám, hogy a pórázon sétáltató gazdinak kéne magát rosszul éreznie, hisz ő cselekedik szabályosan. Illetve hagy döntse el a másik kutya gazdája, hogy kivel akarja összeengedni kedvencét és kivel nem. A másik hatalmas probléma, hogy általában ezek az emberek, akik póráz és kontroll nélkül sétáltatják a kutyájukat, nem is igazán ismerik az ebet. Hányszor mondták nekem is “Nem agresszív a kutya”, és morogva felálló szőrrel, illetve farokkal közelített felénk. Bevallom őszintén az ilyen embereket nem értem…

Illetve, amit még nagy gondnak látok, hogy sötétben való sétáltatás során nincs kivilágítva a legtöbb kutyus. Ez szintén érthetetlen számomra, hisz rengeteg eszköz van már rá, és nem is megfizethetetlen áron. Sajnos rövidülnek a nappalok, így a délutáni séta általában sötétben történik. A láthatóság egyrészt a kutya védelme érdekében is fontos, másrészt a másik kutyás is látja előre, hogy valaki közeledik.

Fontos lenne, hogy kicsit figyeljünk egymásra és egymás kutyájára.
Ha valaki pórázon sétáltatja kutyáját, akkor jó oka van rá, és ne engedjük oda szabadon rohangáló kedvencünket, hívjuk be, kössük meg, vagy parancsoljuk láb mellé, és menjünk el a másik mellett békésen.

Néhány jó megoldás kedvencünk sötétben való láthatóvá tételére:

Írj hozzászólást!

Kapcsolat

Jelenleg nem vagyunk itt, de ha üzenetet hagysz, hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

0

Kezdj el gépelni, és üss Enter-t a kereséshez.